Wat betekent gezond leven voor jou en wat doe je eraan om gezond en gelukkig te zijn?

geplaatst in: Geen categorie | 0

In de rubriek van de Healthy Ageing afdeling van het UMCG geven Noorderlingen antwoord op deze vraag. Deze keer nemen we een kijkje in het leven van Alyanne Barkmeijer (27) uit Groningen.

Wat betekent gezondheid voor jou?

“Ik leef voor mijn gevoel gezond als ik veel groenten eet en voldoende rustmomenten neem, zodat ik uitgerust aan het werk kan. Gezondheid betekent voor mij ook dat ik dingen kan doen die ik belangrijk vind en waar ik gelukkig van word, zoals bij vrienden zijn, hardlopen/skeeleren en werken.”

Is gezond leven je met de paplepel ingegoten?

Wat doe je om gezond en gelukkig te blijven?”Mijn moeder kookte altijd gezond en heeft ons een gezond ritme aangeleerd met voldoende tijd voor leuke dingen en rust. Dus ja, ik denk het wel!”

“Hardlopen, momenten voor mezelf nemen (bijvoorbeeld via yoga),  lekker en gezond eten en natuurlijk leuke dingen blijven doen.”

Beoefen je een sport, zo ja welke en waarom?

“Hardlopen. Tijdens het lopen wordt mijn hoofd heerlijk leeg en na de tijd ben ik een stuk vrolijker. Wel moet ik mezelf altijd even het huis ‘uitschoppen’.”

Doe je aan een gezond dieet en zo ja, hoe ziet dat eruit?

Wat is je favoriete gezonde recept?”Als diëtist verwacht iedereen dit natuurlijk van mij en, ja, ik eet ook wel gezond.  Door mijn opleiding ben ik, zoals wij dat zeggen, meer ‘basisvoeding’ gaan eten (vooral meer brood en groente) en tussendoortjes met minder suiker. Hierdoor heb ik veel meer energie.”

Wat is je favoriete gezonde recept?

“Ik houd van havermout-banaan pannenkoekjes!”

Heb je adviezen voor mensen die gezonder willen leven maar niet weten waar ze moeten beginnen of het moeilijk vol kunnen houden?

“Het kan helpen om professionele begeleiding te zoeken als je gezonder wilt gaan leven. Met een beetje hulp kan je in relatief korte tijd een gezonder patroon aanleren en dit ook volhouden, zodat het een automatisme wordt. Dit raad ik iedereen aan. Laat je vooral niet verleiden door alle gezondheidsgoeroes en dure (afslank)middelen om gezonder te worden.”

Wat is volgens jouw het recept voor een gezond en gelukkig leven?

“Tijd voor jezelf nemen.”